کروناویروس خانواده ای از ویروس ها است که می توانند باعث بیماری هایی مانند سرماخوردگی، سندرم حاد تنفسی شدید و سندرم تنفسی خاورمیانه شوند. در سال 2019 ، یک ویروس کرونای جدید به عنوان عامل شیوع بیماری که منشا آن چین است، شناسایی شد.
این ویروس به عنوان سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا 2 شناخته می شود. بیماری ناشی از آن بیماری کروناویروس 2019 یا همان COVID-19 نامیده می شود. در مارس 2020، سازمان جهانی بهداشت (WHO ) شیوع COVID-19 را یک بیماری همه گیر اعلام کرد.
گروه های بهداشت عمومی، از جمله مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده، همه گیری COVID-19 را زیر نظر دارند و به روز رسانی ها را در وب سایت های خود ارسال می کنند. این گروه ها همچنین توصیه هایی را برای پیشگیری و درمان ویروسی که باعث COVID-19 می شود، صادر کرده اند.
علائم ویروس کرونا
علائم و نشانه های بیماری COVID-19 ممکن است 2 تا 14 روز پس از مواجهه ظاهر شوند. این زمان پس از مواجهه و قبل از بروز علائم، دوره کمون نامیده می شود. شما هنوز هم می توانید COVID-19 را قبل از اینکه علائم داشته باشید (انتقال بدون علامت) منتقل کنید و دیگران را مبتلا سازید. علائم و نشانه های رایج می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- سرفه کردن
- خستگی
- علائم اولیه COVID-19 ممکن است شامل از دست دادن چشایی یا بویایی نیز باشد.
علائم دیگر شامل موارد زیر می باشد:
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- دردهای عضلانی
- لرز
- گلو درد
- آبریزش بینی
- سردرد
- درد قفسه سینه
- چشم صورتی (ورم ملتحمه)
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
شدت علائم COVID-19 می تواند بسیار خفیف بوده یا نه شدید باشد. برخی از افراد ممکن است علائم کمی داشته باشند. برخی از افراد نیز ممکن است اصلاً علائمی نداشته باشند، اما همچنان می توانند آن را انتقال دهند. برخی از افراد هم دچار علائم بدتری مانند تنگی نفس و ذات الریه میشوند و شرایط بدتری را حدود یک هفته پس از شروع علائم تجربه می کنند.
افرادی که سن بالاتری دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از کووید-19 هستند و این خطر با افزایش سن افزایش می یابد. افرادی که شرایط پزشکی موجود دارند نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای بیماری جدی باشند. برخی از شرایط پزشکی که ممکن است خطر ابتلا به بیماری جدی ناشی از COVID-19 را افزایش دهند عبارتند از:
- بیماری های جدی قلبی، مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر یا کاردیومیوپاتی
- سرطان
- بیماری انسدادی مزمن ریه
- دیابت نوع 1 یا نوع 2
- اضافه وزن، چاقی یا چاقی شدید
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- بیماری مزمن کلیوی
- بیماری سلول داسی شکل یا تالاسمی
- تضعیف سیستم ایمنی ناشی از پیوند عضو جامد یا پیوند مغز استخوان
- بارداری
- آسم
- بیماری های مزمن ریوی مانند فیبروز کیستیک یا فشار خون ریوی
- بیماری کبد
- زوال عقل
- سندرم داون
- تضعیف سیستم ایمنی ناشی از پیوند مغز استخوان، HIV یا برخی داروها
- شرایط مغز و سیستم عصبی، مانند سکته مغزی
- اختلالات مصرف مواد
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر علائم یا نشانههای کووید-19 را دارید یا با فردی که مبتلا به کووید-19 تشخیص داده شده در تماس بودهاید، فوراً برای دریافت توصیههای پزشکی با ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود تماس بگیرید. ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی شما احتمالاً توصیه میکند که برای COVID-19 آزمایش دهید. اگر علائم اضطراری COVID-19 مانند مشکل تنفسی دارید، فوراً به دنبال مراقبت باشید. اگر نیاز به رفتن به بیمارستان دارید، از قبل تماس بگیرید تا ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بتوانند اقدامات لازم را برای اطمینان از عدم مواجهه دیگران انجام دهند.
اگر علائم و نشانههای اورژانسی COVID-19 دارید، فوراً به دنبال درمان باشید. علائم و نشانه های اورژانسی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در تنفس
- درد یا فشار مداوم قفسه سینه
- ناتوانی در بیدار ماندن
- سردرگمی جدید
- پوست رنگ پریده، خاکستری یا آبی رنگ، لب ها یا بستر ناخن - بسته به رنگ پوست
این لیست کامل نیست به پزشک خود که اگر یک فرد مسن هستید یا به بیماری های مزمن زمینه ای مانند بیماری قلبی یا بیماری ریوی مبتلا اید، اطلاع دهید، زیرا ممکن است خطر بیشتری برای ابتلا به COVID-19 به طور جدی داشته باشید.
اثرات بلند مدت کوید 19
علائم کووید-19 گاهی ممکن است برای ماه ها باقی بماند. این ویروس می تواند به ریه ها، قلب و مغز آسیب برساند، که خطر ابتلا به مشکلات سلامتی طولانی مدت را افزایش می دهد
اکثر افرادی که به بیماری کروناویروس مبتلا هستند ظرف چند هفته به طور کامل بهبود می یابند. اما برخی از افراد - حتی کسانی که نسخههای خفیف این بیماری را داشتند - پس از بهبودی اولیه همچنان علائم را تجربه میکنند.
افراد مسن و افراد با بسیاری از بیماریهای جدی پزشکی بیشتر احتمال دارد که علائم ماندگار COVID-19 را تجربه کنند، اما حتی افراد جوان و در غیر این صورت سالم میتوانند هفتهها تا ماهها پس از عفونت احساس ناخوشی کنند. علائم و نشانه های رایجی که در طول زمان باقی می مانند:
- خستگی
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- سرفه کردن
- درد مفاصل
- درد قفسه سینه
- مشکلات حافظه، تمرکز یا خواب
- درد عضلانی یا سردرد
- ضربان قلب تند یا تند
- از دست دادن بویایی یا چشایی
- افسردگی یا اضطراب
- تب
- سرگیجه هنگام ایستادن
- تشدید علائم پس از فعالیت های فیزیکی یا ذهنی
- آسیب اندام ناشی از COVID-19
اگرچه کووید 19 به عنوان یک بیماری در نظر گرفته می شود که در درجه اول بر ریه ها تأثیر می گذارد، اما می تواند به بسیاری از اندام های دیگر از جمله قلب، کلیه ها و مغز نیز آسیب برساند. آسیب اندام ممکن است منجر به عوارض سلامتی شود که پس از بیماری COVID-19 باقی می ماند. در برخی افراد، اثرات ماندگار سلامتی ممکن است شامل مشکلات تنفسی طولانی مدت، عوارض قلبی، نارسایی مزمن کلیه، سکته مغزی و سندرم گیلن باره باشد - وضعیتی که باعث فلج موقت می شود.
برخی از بزرگسالان و کودکان پس از ابتلا به کووید 19 سندرم التهابی چند سیستمی را تجربه می کنند. در این شرایط برخی از اندام ها و بافت ها به شدت ملتهب می شوند.
عوارض COVID-19 ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نارسایی حاد تنفسی
هنگامی که دچار نارسایی حاد تنفسی هستید، ریه های شما ممکن است اکسیژن کافی را به خون پمپاژ نکنند یا دی اکسید کربن کافی را خارج نکنند. هر دوی این مشکلات می توانند همزمان اتفاق بیفتند.
در چندین مطالعه بر روی افرادی که بر اثر COVID-19 جان باختند، نارسایی حاد تنفسی علت اصلی مرگ و میر بود.
پنومونی
برخی از مبتلایان به کروناویروس جدید به ذات الریه شدید در هر دو ریه مبتلا می شوند. پنومونی COVID-19 یک بیماری جدی است که می تواند کشنده باشد. هنگامی که شما ذات الریه دارید، کیسه های هوایی در ریه های شما ملتهب می شوند و تنفس را سخت تر می کنند.
دانشمندانی که تصاویر ریههای بیماران مبتلا به کووید-19 بسیار بیمار را مطالعه کردهاند، دریافتند که ریههای آنها پر از مایع، چرک و بقایای سلولی است. در این موارد، بدن بیماران قادر به انتقال اکسیژن به خون برای حفظ عملکرد صحیح سیستم آنها نبود.
سندرم زجر تنفسی حاد
سندرم زجر تنفسی حاد یکی از شایع ترین عوارض COVID-19 می باشد.
ریه ها آنقدر آسیب می بینند که مایع شروع به نشت به داخل آنها می کند. در نتیجه، بدن در رساندن اکسیژن به جریان خون دچار مشکل می شود. ممکن است به کمک مکانیکی برای تنفس نیاز داشته باشید - مانند دستگاه تنفس مصنوعی - تا زمانی که ریه های شما بهبود یابد.
آسیب حاد کبد
تحقیقات نشان می دهد که بیمارانی که به شدت بیمار هستند، بیشترین خطر آسیب کبدی را دارند. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که آیا این ویروس به کبد آسیب می رساند یا به دلیل دیگری اتفاق می افتد.
آسیب حاد کبد و نارسایی کبد از عوارض تهدید کننده زندگی هستند. ("حاد" به این معنی است که ناگهان اتفاق می افتد.)
لخته شدن خون و مشکلات عروق خونی
کووید ۱۹ میتواند سلولهای خونی را بیشتر در معرض تجمع و تشکیل لخته قرار دهد. در حالی که لختههای بزرگ میتوانند باعث حملات قلبی و سکته شوند، اعتقاد بر این است که بسیاری از آسیبهای قلبی ناشی از COVID-19 از لختههای بسیار کوچکی نشات میگیرد که رگهای خونی کوچک (مویرگها) را در عضله قلب مسدود میکنند.
سایر قسمت های بدن که تحت تأثیر لخته های خون قرار می گیرند شامل ریه ها، پاها، کبد و کلیه ها هستند. کووید-۱۹ همچنین میتواند رگهای خونی را ضعیف کرده و باعث نشت آنها شود، که به مشکلات بالقوه طولانیمدت در کبد و کلیهها کمک میکند.
مشکلات خلق و خو و خستگی
افرادی که علائم شدید COVID-19 دارند اغلب باید در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان با کمک های مکانیکی مانند ونتیلاتور برای تنفس درمان شوند. صرفاً زنده ماندن از این تجربه می تواند احتمال ابتلای فرد به سندرم استرس پس از سانحه، افسردگی و اضطراب را افزایش دهد.
از آنجایی که پیشبینی پیامدهای درازمدت ویروس جدید COVID-19 دشوار است، دانشمندان در حال بررسی اثرات بلندمدت مشاهده شده در ویروسهای مرتبط، مانند ویروسی که باعث سندرم حاد تنفسی شدید میشود، هستند.
بسیاری از افرادی که از SARS بهبود یافته اند، به سندرم خستگی مزمن مبتلا شده اند، یک اختلال پیچیده که با خستگی شدید مشخص می شود که با فعالیت فیزیکی یا ذهنی بدتر می شود، اما با استراحت بهبود نمی یابد. همین امر ممکن است برای افرادی که COVID-19 داشته اند نیز صادق باشد.
بسیاری از اثرات بلندمدت COVID-19 هنوز ناشناخته است
هنوز چیزهای زیادی در مورد چگونگی تأثیر COVID-19 بر افراد در طول زمان ناشناخته است، اما تحقیقات در حال انجام است. محققان توصیه می کنند که پزشکان از نزدیک افرادی را که مبتلا به کووید-19 هستند تحت نظر داشته باشند تا ببینند که اندام های آنها پس از بهبودی چگونه کار می کنند.
بسیاری از مراکز پزشکی بزرگ در حال افتتاح کلینیک های تخصصی برای ارائه مراقبت از افرادی هستند که پس از بهبودی از COVID-19 علائم مداوم یا بیماری های مرتبط دارند. گروه های پشتیبانی نیز در دسترس هستند.
مهم است که به یاد داشته باشید که اکثر افرادی که COVID-19 دارند به سرعت بهبود می یابند. اما مشکلات بالقوه طولانی مدت ناشی از COVID-19 کاهش شیوع COVID-19 را با رعایت اقدامات احتیاطی مهم تر می کند. اقدامات احتیاطی شامل پوشیدن ماسک، فاصله گذاری اجتماعی، پرهیز از شلوغی، دریافت واکسن در صورت وجود و تمیز نگه داشتن دست ها است.
منبع : آمبولانس مخصوص نوزاد پارس امداد