برنج صدری
برنج صدری، دومین نوع اصلی برنج شمال محسوب میشود، که به عنوان کیفیترین برنج بومی یا محلی ایران شناخته میشود. این نوع برنج بیشتر در استان گیلان کشت میشود، و از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به دانههای بلند، قلمی و کشیده، عرض کم، جنس گچی، سختی و سفتی آن اشاره کرد.
طول دانه خام برنج صدری به صورت تقریبی بیش از 7 میلیمتر است و بعد از پخت تا 16 میلیمتر قد میکشد. رنگ دانههای آن نیز سفید متمایل به کرم است. علاوه بر این طعم و عطر و بوی بی نظیری دارد. به همین دلیل به عنوان یک برنج مجلسی شناخته میشود و سخت پسندترین مشتریان را به سمت خود جذب میکند.
برنج ایرانی صدری مانند برنج طارم در ارقام و اسامی مختلفی نظیر صدری هاشمی، صدری دمسیاه، علی کاظمی، حسن سرایی و.... به بازار عرضه میشود. تمامی ارقام برنج صدری از نظر شکل دانه و ویژگیهای کیفی مشترک هستند، و تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. با این حال از پرفروشترین و محبوبترین آنها میتوان به برنج دم سیاه اشاره کرد.
-
برنج دمسیاه
برنج دمسیاه فقط در شالیزارهای مرغوب استان گیلان در شهرستان لاهیجان و آستانه اشرفیه کشت میشود؛ اما گونهای از آن در استان گلستان نیز قابل کشت است. ریشک یا شلتوک برنج دمسیاه، دم تیره رنگی دارد، و علت نامگذاری برنج دمسیاه نیز همین است؛ بهترین نوع دمسیاه، برنج آستانه اشرفیه است.
اندازه خام برنج دمسیاه 5.7 میلیمتر است و بعد از پخت تا 15 میلیمتر قد میکشد. علاوه بر این از طعمی به یاد ماندنی برخوردار است؛ به همین دلیل بیشتر به عنوان برنج رستورانی و مجلسی مورد استفاده قرار میگیرد و طرافدارن زیادی دارد.
برنج پرمحصول
برنج پرمحصول از دیگر ارقام اصلی برنج محسوب میشود. این نوع برنج بهوسیله اصلاح ژنتیکی برنجهای محلی و با ایجاد تغییراتی در بذر برنج تولید میشود. این تغییرات ژنتیکی باعث شده تا برنج پرمحصول در مقایسه با برنجهای محلی پربارتر باشد. به عبارتی در مساحت زیر کشت برابر، محصول آن بیشتر از برنج سنتی است.
برنج پرمحصول از لحاظ ظاهری و میزان ری (قد کشیدن بعد از پخت) کیفیت مطلوبی دارد. اما در مقایسه با برنجهای محلی عطر و بوی بسیار کمتری دارد. به همین دلیل با قیمت پایینتری به فروش میرسد. این نوع برنج در ارقام مختلفی به بازار عرضه میشود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
برنج شیرودی
برنج پرمحصول شیرودی از ترکیب دو برنج طارم دیلمانی و برنج خزر تولید میشود. این برنج در استان مازندران کشت میشود و ظاهر آن شباهت زیادی به برنج هاشمی دارد. اما در مقایسه با برنج طارم هاشمی عطر و بوی کمتری دارد و با قیمت مناسبتری به فروش میرسد.
برنج شیرودی شرایط پخت بسیار خوبی دارد. به گونهای که بعد از پخت خیلی خوب قد میکشد، و تا ساعتها نرمی و لطافت خود را حفظ میکند. به همین دلیل اکثر مدیران صنایع غذایی مثل رستوران و تالارها، برای پذیرایی از مهمانان خود از برنج شیرودی پرمحصول استفاده میکنند.
-
برنج فجر
برنج ایرانی فجر، یکی دیگر از برنج های مرغوب پرمحصول به حساب میآید، که در اکثر شالیزارهای شمال کشور کشت میشود. این خرید برنج برنج ایرانی تنها برنج پرمحصول عطری است و جز برنج های دانه بلند ایرانی به حساب میآید. دو سر انتهایی برنج پرمحصول فجر، باریک است، و شکل ظاهری آن خنجر مانند یا سوزنی شکل است.
از ویژگی های اصلی برنج فجر میتوان به کشیده بودن دانهها، رنگ بلوری، بافت شیشهای، میزان ری بالا و کیفیت پخت عالی اشاره کرد؛ تا جایی که به عنوان یک برنج مجلسی مصرف میشود، و در اکثر رستورانها، ادارات و مهمانیهای خانوادگی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
برنج ندا
از ارقام پرمحصول برنج ایرانی ارزان قیمت میتوان به برنج ندا اشاره کرد. این برنج با نام برنج شمشیری نیز شناخته میشود؛ و بیشتر در استان مازندران کشت میشود. دانههای برنج پرمحصول ندا، از نظر شکل ظاهری شباهت بسیار زیادی به برنج طارم دارند و دانههای آن قلمی است. اما در مقایسه با برنجهای مرغوب ایرانی طعم و عطر چندانی ندارد.
برنج گرده
برنج دانه کوتاه گرده، یکی از کوچکترین ارقام برنج ایرانی است. این نوع برنج از نظر ظاهری جزء برنجهای تمام دانه محسوب میشود. دانههای آن گرد، توپر و کوتاه است، و بعد از پخته شدن خیلی قد نمیکشد؛ به همین دلیل، مناسب استفاده در مجالس و مهمانیها نیستند. اما عطر، بو و طعم بینظیری دارند.
استفاده از برنج گرده برای مصارف شخصی و تغذیه روزانه طرفداران زیادی دارد. برنج گرده مانند دیگر برنجهای اصلی ایرانی مثل طارم، صدری و پرمحصول در نامهای مختلفی به بازار عرضه میشود. از باکیفیتترین و خوشطعمترین برنج ایرانی گرده میتوان به دو نوع برنج عنبربو خوزستان، چمپا و لنجان اشاره کرد.
برنج یک محصول کشاورزی مهم است که در بسیاری از نقاط جهان کشت میشود. انواع مختلفی از برنج وجود دارد که از نظر زمینههای کشت، مزه، قوام، طعم، رنگ و استفاده های مختلف متفاوت هستند.برای اشنایی با انواع برنج خارجی و ایرانی می توانید به سایت ما مراجعه نمایید و با مطالعه انواع برنجها و اشنایی با خواص و قیمت انها بهترین انتخاب را داشته باشید.
توجه داشته باشید که هر نوع برنج ممکن است تغییراتی در طعم و خصوصیات داشته باشد و بسته به کاربردهای مختلف در آشپزی، انتخاب میشود. همچنین، باید به نحوه طهارت و پخت آن توجه داشت تا بتوانید از بهترین نتایج در آشپزی خود بهره برید.